Řecká káva Alfa Katsifa Mocca 200g

Řecká káva je druh kávy připravované pečením mletých pražených kávových zrn v konvičce (briki). Je oblíbená více než jakýkoli jiný druh kávy v mnoha oblastech východního Středomoří, Středního východu, Balkánu a severní Afriky. Tato káva je známá také pod názvy "arménská káva", "arabská káva" nebo "středovýchodní káva". V zemích Balkánu se běžně nazývá "turecká", zatímco na Kypru "kyprská". Na Středním východě je běžné kávu míchat s kardamomem a jinými bylinkami.

Podle tradice byli prvními, kdo připravovali tuto kávu, beduíni na Středním východě, kteří dávali konvičku na písek, který pokrýval popel a uhlí, aby je udrželi živé. Proto existuje tradice pečení kávy na písku (na uhlících) v tradičních kavárnách.

Klíčovým nástrojem při přípravě řecké kávy je konvička zvaná briki, ve které vaříme (skoro) směs vody (75 ml) s kávou a cukrem, přičemž kávu mícháme lžičkou. Charakteristická je také hustá pěna (kaimaki), která vzniká při vaření kávy. Příprava kávy je považována za úspěšnou, pokud kaimaki zůstane při podávání kávy. Podává se v malé silné šálce v následujících variantách:

• Sketos (bez cukru) (75 ml vody + 1 lžička kávy)
• Me oligi (s trochou cukru) (75 ml vody + 1 lžička kávy + méně než půl lžičky cukru)
• Metrios (se cukrem) (75 ml vody + 1 lžička kávy + 1 lžička cukru)
• Glikos (s hodně cukru) (75 ml vody + 1 lžička kávy + 2 lžičky cukru).

250 Kč

Chcete více? Tak si stáhněte naší aplikaci!

Nevěděli jste o nás? Možná to neví ani vaši přátelé!